Krista van Velzen

Weblog
Krista van Velzen

vrijdag 16 januari 2009, 13.21 uur – Krista
Categorie: Algemeen

leegstand verbieden

Gister werd het witboek kraken gepresenteerd in De Illussie, een gekraakt oud-ministeriegebouw in Den Haag. Het witboek geeft een bloemlezing van positieve projecten vanuit de kraakbeweging, in reactie op het voorstel van het CDA, de VVD en de ChristenUnie om kraken te verbieden. Ik had gehoopt na de presentatie in debat te mogen gaan met de indieners van dit initiatief wetsvoorstel, maar helaas lieten zij allen verstek gaan. Er was wel een projectontwikkelaar die bereid was leegstand tijdens woningnood te verdedigen zodat er toch nog een levendige bijeenkomst ontstond. Gelukkig ontstond er ook een discussie over krakers die menen panden uit te moeten leven of geweld te moeten gebruiken bij ontruimingen, iets wat ik onacceptabel vind. Wel moet gezegd worden dat er in de media soms nogal ongenuanceerd wordt over deze toestanden. De column van de NOS Ombudsman daarover moet je zeker lezen.

3 reacties

 1. De hele column ook gelezen. Toch vreemd Hero Brinkman refereerde er ook aan, het eigenlijk net als het verbod op Paddo’s er worden telkens weer zaken genoemd die eigenlijk niet meer van toepassing zijn.
  Op 24 maart 2007 pleegde een 17-jarige Franse toeriste zelfmoord door van een viaduct af te springen, terwijl zij naar men zei paddo’s had gebruikt. Later werd er bij monde van Wim Best, van de inspectie van opiumzaken van het ministerie van Volksgezondheid, gemeld “Men zegt dat ze paddo’s heeft gebruikt, maar er is geen sectie of toxicologisch onderzoek verricht. Het meisje zou psychisch in de war zijn geweest.” Volgens het CAM zou zij al eerder een zelfmoordpoging gedaan hebben. In reactie op deze dramatische gebeurtenis overwoog de Nederlandse regering om paddo’s volledig te gaan verbieden.

  In Amsterdam doodde een 28-jarige Fransman , op 14 julii 2007, zijn hond. De man zei onder invloed van paddo’s en wiet te zijn. Later heeft de GGD gemeld dat dit niet het geval was maar dat de man een psychotische episode gehad heeft. Agenten troffen de man naakt en onder het bloed aan in zijn busje aan de Herengracht. De man verklaarde de geest van de hond te willen bevrijden. De GGD sprak later tegen dat de man onder invloed van paddo’s en wiet zou zijn geweest en zei dat hij een psychose had. In de daaropvolgende rechtszaak was paddogebruik voor de man een argument om onder vervolging uit te komen. De rechter geloofde dit echter niet; er werden bij onderzoek geen actieve stoffen van paddo’s in zijn bloed aangetroffen.

  Voor degene die kraken helemaal wil verbieden worden die argumentaties telkens gebruikt.

  De Pers 2 nov. : Krakers in Amsterdam hebben maandag tijdens een ontruiming van een pand aan de Kerkstraat geprobeerd politiemensen te doden of ernstig te verwonden, meent politiecommissaris Leen Schaap. Op het moment dat de Mobiele Eenheid via het dak het pand zou binnendringen, zou door een apparaatje een steunbalk worden weggetrokken

  Elsevier februari 2008: Kraken is een idioot relict uit de dolle jaren zeventig en jaren tachtig (‘geen woning, geen kroning’). Verblinde linkse politieke partijen en gemeentebesturen sympathiseerden maar al te graag met zogenaamd artistieke types die zich onder het mom van ‘woningnood’ andermans bezit toegëigend. Veel krakers werden zelfs gelegaliseerd, waardoor zij nu, na door hun vriendjes van de gemeente gesubsidieerde verbouwingen, voor een prikkie op de mooiste plekken van de stad wonen

  Ook het Zwartboek kraken gelezen van VVD Gemeenteraadslid Bas van ’t Wout en veel artikelen. Vaak wordt de zaak van 2 november genoemd, terwijl dat nogal discutabel is. Er is veel fout met kraken, het geweld en ook de onterechte woningkraak, maar een totaal verbod is erger. Hier in De Bilt staan aardig wat grote panden “nu zelfs monumenten”die waren al lang weggeweest zonder kraakbeweging

  Reactie door Harry Sangers — vrijdag 16 januari 2009 @ 18:45

 2. Ik ben van de oude stempel en opgegroeid in de jaren 50/60, en in die tijd was het vrij normaal dat er koppen rolden die er bovenuit staken, voor mijn gevoel gaan we weer heel erg die kant op van – ALLES WAT AFWIJKT, MONDDOOD MAKEN – maar liever nog verbieden want wat je niet ziet is er niet.
  ik vraag me dan ook echt af hoelang dit conservatief/repressief beleid nog door kan gaan, ik heb de veranderingen zien gebeuren in de jaren 60 en 70 ik heb er middenin gestaan al was ik niet actief betrokken bij de kraakbeweging, ik stond er wel positief tegenover.
  En nu, 40 later zie ik de wereld achterstevoren draaien en langzaam maar zeker komt de oude geest weer uit de fles, of eigenlijk zou ik moeten zeggen “oude wijn in oude zakken” dat zou een mooi vernieuwd oud spreekwoord zijn.
  Ik woon in een middelgrote provinciestad waar wel gekraakt werd/wordt en waar lang geleden ook flink gevochten is, maar voor mij is kraken een noodzaak, zie anders als jongere maar eens aan betaalbare woonruimte te komen, en ik vind dat de krakers voet bij stuk moeten houden.
  dat is mijn idee

  Reactie door Herman Bossche — donderdag 29 januari 2009 @ 23:44

 3. Meer weten over de Illusie?
  Kijk op de site van dit woon-werkpand in Den Haag!
  Een goed voorbeeld van een sociaal initiatief dat naast woonruimte bieden aan 25 mensen, ook de haagse kunst en muziekscene ten goede komt dmv atelier en oefenruimtes beschikbaar te stellen.

  Den Haag (al 19 jaar) een Illusie rijker!

  Reactie door Shireen — zaterdag 25 juli 2009 @ 18:51

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, de reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.