Krista van Velzen

Weblog
Krista van Velzen

dinsdag 30 juni 2009, 21.07 uur – Krista
Categorie: Algemeen, Dierwelzijn

kamer stemt voor verbod op nertsenfok!

initiatiefwet-verdedigen-vanuit-vak-k

30-06-2009 • De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel van de SP en PvdA dat in 2018 een einde maakt aan de nertsenhouderij in Nederland. Nertsenhouders krijgen een periode van tien jaar om de sector af te bouwen. Met het aannemen van het wetsvoorstel is de eerste initiatiefwet van de SP aangenomen.

Krista van VelzenInitiatiefneemster en SP-Kamerlid Krista van Velzen is blij dat er een doorbraak is gekomen op dit langlopende dossier. “Eindelijk komt er een einde aan het vergassen van jaarlijks vijf miljoen nertsen.”

Samen met mede-indiener Waalkens staat Van Velzen te popelen om het initiatief in de Eerste Kamer te verdedigen. “Het is duidelijk dat zowel de Nederlandse bevolking als een meerderheid in het parlement het houden van dieren enkel voor hun pels niet meer van deze tijd vindt. Hopelijk zullen na Nederland vele landen volgen.”

Een eerste aanzet hiertoe werd dinsdag al gegeven. Een motie die landbouwminister Verburg vraagt zich in te zetten voor een Europees verbod op het fokken van nertsen voor bont werd namelijk aangenomen.

Een voorstel van SP-Kamerlid Gerkens, dat vraagt om een verplichte etikettering van producten waarin bont is verwerkt, kreeg eveneens een meerderheid.

22 reacties

 1. Als je stelt dat dierenwelzijnsnormen voor pelshouderijen in 2014 moeten zijn ingevoerd dan kan iedereen bergrijpen dat effectief het einde in 2014 is. Kamerleden die dan een wetsvoorstel indienen met een overgangstermijn tot 2018 hebben of geen verstand, of ze weten dat ze onfatsoenlijk zijn maar willen dat niet toegeven of ze denken dat de kiezers net zo dom zijn als zij zelf. Ik krijg hier een hele nare smaak van in mijn mond en heb medelijde met alle nertsen die straks onder veel ergere omstandigheden gehouden worden in Polen (kijk maar eens naar het dossier van de legbatterij)en China.

  Reactie door Peter — dinsdag 30 juni 2009 @ 23:01

 2. Dan moet je toch enorm blij zijn dat minister Verburg naar Brussel wordt gestuurd om te bepleiten dat dit verbod een Europees verbod wordt!? Onfatsoenlijk zou het zijn de fokkers minder dan tien jaar te geven. En mij voor dom uitmaken is een enorm zwaktebod, maar dat laat ik maar voor jouw rekening Peter..

  Reactie door Krista — dinsdag 30 juni 2009 @ 23:04

 3. - Vooropgesteld: de nertsen in Nederland hebben het beslist niet goed. Er zijn veel welzijnsproblemen, recent onderzoek bevestigde dat opnieuw. De ultieme welzijnsaantasting is hun voortijdige vergassingsdood – voor een totaal overbodig product.

  - De regels in de meeste andere Europese landen zijn grosso modo hetzelfde. In Denemarken, de grootste nertsenbontproducent ter wereld, zijn de eisen exact hetzelfde als in Nederland. Voor een nerts maakt het dan ook niets uit in welk land hij gevangen zit: het is overal beroerd.

  - Een Nederlands verbod is uiteraard een opmaat naar meer nationale fokverboden – en uiteindelijk naar een Europees fokverbod. Immers: ook het Nederlandse en Belgische verbod op zeehondenbont hebben het laatste zetje gegeven naar een Europees verbod.

  - In China is het aantal nertsen de laatste anderhalf jaar gehalveerd(!), dus dat land zal de productie zeker niet overnemen.

  Tot slot, natuurlijk zou het geweldig zijn om de wereld in één keer bontvrij te maken, maar eenieder zal beseffen dat dat niet realistisch is. Dus gaat het stapje voor stapje. En de Tweede Kamer heeft gisteren een enorme stap gezet. En daarbij tevens gehoor gegeven aan de wens die al jarenlang leeft onder een groot deel van de Nederlandse bevolking.

  Claudia Linssen
  Bont voor Dieren

  Reactie door Claudia Linssen — woensdag 1 juli 2009 @ 8:51

 4. Ik ben erg blij dat dit besluit nu eindelijk tot stand is gekomen.
  En met flauwekul dat de fokkers dan naar het buitenland gaan ‘waar ze het nog slechter’ hebben,is ook onzin.Of ze nu in Nederland in een draadgazen kooitje zitten en vergast worden,of in Polen,het is beiden even wreed.
  Ik heb op steenworp afstand van zo’n fokkerij in Putten gewoont,en kan je verzekeren dat de nertsen het echt niet goed hebben.
  Laten we hopen dat vele landen zullen volgen met deze wijze beslissing.

  Reactie door Riane Kuzee — woensdag 1 juli 2009 @ 10:28

 5. Gefeliciteerd met deze mijlpaal, Krista! Nu de Eerste Kamer nog…..
  (Ik neem voor het gemak even niet aan dat de koningin haar handtekening zal weigeren omdat ze nertsbontjes niet wil missen…..).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juli 2009 @ 11:01

 6. Ik weet niet, of we blij moeten zijn, dat Verburg naar Brussel gestuurd wordt, wel voor het feit, dat het nertsenverbod door gaat, maar Verburg vertegenwoordigt haar rol als minister slecht.Liever had ik iemand anders gezien, die wel voor dierenwelzijn vecht. Dat doet Verburg niet.

  Reactie door Maayke — woensdag 1 juli 2009 @ 11:17

 7. Van harte gefeliciteerd! Ik ben bijzonder blij met het verbod.
  Een roofdier hoort niet in een klein kooitje en al helemaal niet om uiteindelijk gedood te worden voor z’n vacht.

  Om te wijzen naar een ander land is geen sterk argument, en al helemaal onterecht als je eigen land zelf in de top drie van grootste producten van nertsenbont staat. En bovendien blijkt in de praktijk dat andere landen zich door elkaars wetgeving laten beinvloeden.

  In ieder geval een super succes voor de miljoenen nertsen in Nederland!

  Reactie door Hidde Wijga — woensdag 1 juli 2009 @ 11:21

 8. Krista, je bent een held!! Van harte gefeliciteerd met deze geweldige overwinning!!! Geniet van het zomerreces en dan met hernieuwde energie op naar de Eerste Kamer! We staan achter je!

  Reactie door Melanie — woensdag 1 juli 2009 @ 11:28

 9. Proficiat voor dit fantastische resultaat! Weer een stapje dichter bij een geciviliseerde samenleving.

  Reactie door Dr. D. Jeltsema — woensdag 1 juli 2009 @ 11:45

 10. Beste Krista van Velzen en alle collega’s,
  Gefeliciteerd met dit geweldige resultaat! U heeft zo veel werk verzet om dit wetsvoorstel aangenomen te krijgen. Laat Nederland dan (eindelijk) een voorbeeld zijn voor andere landen dat bontfokkerijen werkelijk achterhaald zijn. Wij hebben het ook al veel te lang getolereerd. Ik hoop van harte dat de Eerste Kamer niet meer moeilijk gaat doen maar dit voorstel direct aanneemt. Ik dank iedereen die meegewerkt heeft aan het tot inzicht brengen van de onnodige praktijken van bontfokkerijen, een stap op weg naar een m.i. betere wereld.
  L. van Ellinckhuijsen

  Reactie door Lin van Ellinckhuijsen — woensdag 1 juli 2009 @ 14:01

 11. Gefeliciteerd met dit mooie resultaat!
  Met een nertsenfokverbod zijn niet alleen de nertsen in Nederland beter af, ook andere Europese en niet-Europese landen zullen zichzelf meer af gaan vragen of het fokken van dieren voor bont nog wel van deze tijd is.

  Reactie door Arno van Meurs — woensdag 1 juli 2009 @ 14:45

 12. Hoi Krista
  Proficiat! Ik ben blij dat deze dierenmishandeling verbod zal worden, maar ben ik ook wat in de war gebracht. Waarom steunen zo’n verbod mensen die vlees eten ? ‘Bont nee, vlees ja’ is voor deze vegetarier zinloos. In beide gevallen zijn er alternatieven. In beide gevallen worden dieren mishandeld. Waar is dan het verschil?
  groet,
  Steve

  Reactie door Steve McGiffen — woensdag 1 juli 2009 @ 16:11

 13. Hoi krista,

  Ik wil je van harte feliciteren met het behalen van dit schitterende resultaat, geniet heerlijk van de zomerreces. Bedankt voor dit geweldige initiatief. Nu de eerste kamer en de rest van Europa nog.
  Vriendelijke groet, Simone Aardenburg

  Reactie door Simone Aardeburg — woensdag 1 juli 2009 @ 20:05

 14. Beste Krista,

  Wat een geweldig moment gisteren toen bij de stemming de mededeling klonk: aangenomen!
  Van harte gefeliciteerd met dit fantastische succes.
  Heel veel dank voor alle inspanningen.
  Met vriendelijke groet, Marja de Bruijn

  Reactie door Marja de Bruijn — woensdag 1 juli 2009 @ 20:37

 15. Ik heb met smart uitgekeken naar deze belangrijke stap in de goede richting,om uiteindelijk een einde te maken aan al het verschrikkelijke onrecht,dat mensen dieren aandoen.
  Krista,heel hartelijk dank voor al jouw werk en inzet.Ik heb ook heel veel bewondering voor jouw niet aflatende geduld,waarmee je al die(vaak al eerder beantwoorde en in mijn ogen soms ook best wel domme )vragen ging beantwoorden.
  Hopelijk volgen er nog vele zulke stappen!

  Diervriendelijke groet van Christa

  Reactie door Christa Sommer — woensdag 1 juli 2009 @ 20:53

 16. Hallo Krista
  Hartelijke dank voor je fantastische inzet voor de nertsen.
  Een geweldige overwinnig!
  Als de nertsen konden praten, zouden zij je uit kiezen tot DE MEEST FANTASTICHE VROUW , VAN DE TWEEDE KAMER!!
  Hartelijke dank voor je hulp ten behoeven van de nertsen!
  Elles Hart van Raalte

  Reactie door Elles Hart van Raalte — woensdag 1 juli 2009 @ 21:59

 17. [...] het initiatief wetsvoorstel Waalkens, van Velzen. Op de weblog van Krista van Velzen staan bij het artikel hierover een aantal reacties. Leuk om te lezen. Ik ben er groot voorstander van om dit te [...]

  Pingback door Tino's Weblog · Verbod op nertsenfokkerij in nederland weer een stapje verder — donderdag 2 juli 2009 @ 7:30

 18. Van harte gefeliciteerd! Wat hebben jullie dinsdag een geweldig resultaat behaald, een enorm succes voor de miljoenen nertsen!
  Op naar de Eerste Kamer en Europa!

  Reactie door Femke Zandberg — donderdag 2 juli 2009 @ 10:02

 19. Hallo Krista.
  Geweldig-fantastisch.
  Bedankt voor je enorme inzet.

  Reactie door Rudie van Straalen — donderdag 2 juli 2009 @ 16:41

 20. Een grote en langverwachte doorbraak is dit! Het moest er natuurlijk sowieso een keer van komen dat we afscheid namen van de prehistorische gewoonte ons in dierenvellen te hullen: als het niet nu is, dan is het over tien of twintig jaar, maar toch ben ik blij dat deze belangrijke stap nu gezet is. Het is nog een tijd spannend geweest en het zal weer spannend zijn als de Eerste Kamer zich over de wet buigt, maar ik heb nu goede hoop. Krista, superbedankt!

  Reactie door Pablo — vrijdag 3 juli 2009 @ 22:52

 21. Hai Krista,

  Fantastisch wat je voor de nertsen doet!

  Spannend, nu nog de 1e kamer. Als dat ook lukt dan ben ik echt heel blij! Nu is mijn gevoel nog onder voorbehoud, zeg maar.

  Ik heb niet alle reacties gelezen, maar ik weet dat er mensen tegen zijn omdat zij vinden dat de dieren in een ander land (nog) slechter worden behandeld. Dat kan zo zijn, maar je moet ergens beginnen.
  Op deze manier laten wij een geluid horen, dat dit niet meer kan.
  Het is nog maar de vraag of de behoefde aan bont zo groot zal blijven, zoals sommigen beweren, en dat die vraag dus bij andere bontproducerende landen uitkomt.

  Ik denk dat in de toekomst, in ieder geval in de westerse maatschappij, bont steeds minder gedragen zal worden en dat dat ook steeds minder geaccepteerd zal worden, het dragen ervan.

  In bepaalde hele koude landen, waar het echt een onderdeel van de cultuur is en er zoals het lijkt wellicht, weinig alternatieven zijn, zal dat denk ik nog wat langer duren.

  Ik denk dat de mensen op lange termijn diervriendelijker worden.

  Fantastisch nogmaals!!

  Groetjes,
  Esther

  Reactie door Esther de Groot — donderdag 16 juli 2009 @ 17:15

 22. Goed gedaan.
  Nu ben ik best creatief (bijna strand jutter). Bij elke grofvuildag staat van alles waarin ik potentie zie.
  ( ik mag het van me man alleen niet meer mee naar huis nemen, vind hij niet leuk.)
  Dan beeld ik me in, wat je er mee zou kunnen doen om het mooi of leuk te maken …
  maar ik zou helemaal niks weten wat ik met nerts bond zou..
  cremeren of begraven misschien..

  ‘geintje’.

  Reactie door nance — zaterdag 25 juli 2009 @ 18:19

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, de reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.