Krista van Velzen

Weblog
Krista van Velzen

zondag 2 mei 2010, 5.03 uur – Krista
Categorie: Algemeen, oorlog en ontwapening

een dag vol hoop

Een mei. Mayday noemen ze dat hier. Vandaag was er een grote internationale bijeenkomst in de Riverside Church waar Martin Luther King in 1967 zijn beroemde speech hield om de oorlog in Vietnam te stoppen.

Nu loopt de kerk en de aanpalende leslokalen vol met mensen die net als hem denken dat we met elkaar het verschil kunnen maken, zelfs de wereld kunnen veranderen. Burgemeesters uit enorm veel landen, campagnevoerders, aktivisten, een enorme massa mensen die werken aan het creeeren van een kernwapenvrije wereld.

Ik denk aan de woorden die Mahatma Ghandi in 1938 sprak. ‘ A small body of determined spirits fired by an unquenchable faith in their mission can alter the course of history’ . Waar Margaret Mead later aa toevoegde ‘ Indeed it’s the only thing that ever has.. ‘

Ik volg een aantal workshops. De workshop van een organisatie die Tri-valley cares heet is het meest boeiend. Deze organisatie komt uit Livermore waar een groot productie en onderzoeks laboratorium is gevestigd. Na verschillende ongelukken waarbij nucleaire stoffen in de lucht, in het water en in de bodem terecht kwamen besloten de mensen daar zelf uit te gaan zoeken waarom zelfs mensen die niet in het lab werkten ziek werden. Nu is het een machtige organisatie die misstanden aankaart en mensen bij staat die Lawrence Livermore Lab proberen aan te pakken.
Tijdens de workshop werd een vergelijking gemaakt tussen de plannen van Bush sr op vlak van onderzoek naar kernwapens en de plannen die Obama in zijn Nuclear Posture Review heeft neergelegd. Hun conclusie is dat op vele vlakken Obama veel meer investeert in kernwapens dan Bush ooit gedaan heeft. Bekend is dat Obama alleen al voor het komende jaar het budget met 10 procent verhoogde. Maar wist je ook dat hij bezig is het type kernwapens dat in Nederland ligt te moderniseren om ze nog beter inzetbaar te maken? Nog meer geld steekt in nieuwe onderzoeksprogramma’s, nieuwe kernwapenproductiefaciliteiten en meer geld steekt in het oplappen van de bestaande kernwapens? Een dubbele houding voor een president die stevige speeches houdt voor een kernwapenvrije wereld..
Zeven miljard dollar pompt hij volgend jaar in zijn nucleaire programma. Ik zou geen nacht slapen als ik daarvoor verantwoordelijk was, me realiserende hoeveel mensen daarvan schoon drinkwater,aids-medicijnen of simpelweg te eten zouden kunnen krijgen..

Ik ga nu op weg naar Time Square, waar een grote rally for a nuclear free world gehouden gaat worden.. Meer later!

6 reacties

 1. Heel triest dat te horen over Obama. Dat moet natuurlijk grondig verder worden uitgezocht.

  Heb je nog wat meegekregen van die bomauto op Times Square op zaterdagavond, Krista? Een heel merkwaardig verhaal! En dat op 1 mei…..

  Reactie door Olav Meijer — zondag 2 mei 2010 @ 21:00

 2. Obama roept dan wel dat hij een kernwapenvrije wereld wil. Maar als hij zich dan vervolgens als een klein kind superieur wil voelen boven de rest, zeven miljard stoppen in het pimpen van een stukje (levensgevaarlijk) speelgoed, getuigd dat niet van goede wil. Met een begrotingstekort van 1560 miljard kan hij die zeven miljard veel beter steken in betere zorg, onderwijs of werkgelegenheid zoals hij eerder aan gaf te willen doen…

  Reactie door Patrick — zondag 2 mei 2010 @ 21:24

 3. ha die Olav,
  ik liep er toevallig langs en vroeg me al af waarom er zo veel politie was en de boel afgezet was. een merkwaardig verhaal is het zeker..
  Krista

  @Patrick: helemaal mee eens. Het is schrijend te zien hoeveel Vietnam veteranen er op de straat leven en rond komen van bedelen. Je zou je de ogen uit de kop schamen als je bedenkt hoeveel geld er niet in veteranenzorg maar wel in massa vernietigingswapens wordt gestoken..

  Reactie door Krista — maandag 3 mei 2010 @ 3:14

 4. Wat een spineless mannetje is die Verhagen toch, hier lag een mooie kans voor Nederland om het voortouw te nemen. Precies zoals de Nederlanders willen. Je hebt hem toch hopelijk wel boos fronsend aangekeken? @ Voorstel Verhagen

  Reactie door Patrick — dinsdag 4 mei 2010 @ 9:01

 5. Wijchen, 9 mei 2010
  Betreft: nog een aandachtspunt voor Conferentie NPT in New York

  Beste Krista,

  Fijn dat je een bijdrage kan leveren aan de Conferentie in New York en Verhagen kritisch volgt. Ook goed dat Suzi Snijder en Laurens Hogebrink vanuit IKV Pax Christi present zijn en een goed artikel schreven voor de media in Nederland. Ik kreeg dit bericht onder ogen via De Gelderlander. Mocht je hen ontmoeten: dank hiervoor!

  Als ik het goed begrijp ben je deze week ook nog in New York. Zo niet, dan weet jij wellicht wel een andere manier om het volgende ook nog onder de aandacht te brengen.

  Ik wil n.l. nog even herinneren aan de nucleaire deal (123 Agreement) tussen de VS en India voor vreedzaam gebruik van kernenergie, waar Nederland ook als lid van de Nucleair Suppliersgroup mede verantwoordelijk voor is.
  Weet jij of hiervoor al een aanpassing heeft plaatsgevonden van de richtlijnen van de NSG, en of het Internationaal Atoomagentschap hiervoor toestemming gegeven heeft?

  Ik citeer nu een stukje tekst uit het jaarverslag van de NVMP 2007:
  “De gevolgen van de VS-India-overeenkomst voor het internationale nonproliferatie-regime zijn zorgwekkend. Het zou de doodsteek kunnen betekenen voor het toch al zwaar onder druk staande NPV. De nucleaire dealt tussen de VS en India zal de wapenwedloop tussen Pakistan en India nieuw leven inblazen. India krijgt de beschikking over meer splijtstoffen en kernwapens, waardoor Pakistan zich gedwongen zal voelen om zijn eigen wapenarsenaal te versterken. Wij vroegen in de brief de Nederlandse regering een verdergaande verzwakking van het nucleaire non-proliferatie-regime te voorkomen en stelling te nemen tégen aanpassing van de NSG-richtlijnen. De nucleaire dreiging zal verder toenemen als het stelsel van internationale afspraken verzwakt.”

  Wat mij zorgen baart is het volgende:
  a. het 123 Agreement tussen de VS en India maakt de handel van nucleaire materialen en technologieën tussen beide landen mogelijk. Er wordt onder andere gesproken over levering van kernbrandstof en technologie voor de opwerking van gebruikte kernbrandstof. Dit betekent dat voor India, een onofficíële kernwapenstaat, mogelijk een uitzondering zal worden gemaakt in de regels voor handel in nucleaire technologie.

  Hierbij wil ik (om mijn zorgen nog concreter te maken) nog twee vragen opwerpen:
  a. streeft Nederland niet naar een regionaal onderhoudscentrum in Woensdrecht als onderdeel van een JSF-footprint die Europese JSF-partnerlanden samen willen bewerkstelligen?
  (Ik kreeg via http://www.stopwapenhandel.org hierover een document in handen gedateerd maart 2006)
  b. en is dit 123 Agreement misschien ook een rede waarom een politieke meerderheid in Nederland voor een nieuwe tweede centrale in Borssele? Spelen hierin verborgen handelsbelangen een rol?

  Ik zie uit naar je reaktie en ben blij dat de NVMP op 5 juni 2010 een Symposium organiseert over Energie, klimaat en geweld. We moeten op meerdere fronten erg alert blijven!

  Succes, en hartelijke groeten

  Gerda den boer
  lid WILPF
  gerdadenboer01@gmail.com

  Reactie door Gerda den Boer — zondag 9 mei 2010 @ 19:59

 6. Beste Gerda

  Dank je wel voor je aandachtspunten. De 123 agreement zal zeker nog aan de orde komen in New York. Zelf ben ik inmiddels weer in Nederland.
  In antwoord op je vragen het volgende:

  1. De richtlijnen van de Nuclear Suppliers Group zijn in september 2008 aangepast. Het 123 Agreement tussen VS en India maakte die aanpassing noodzakelijk. Ondanks tegenstand onzerzijds in de Kamer is Nederland hiermee akkoord gegaan. Onder Obama worden onder de bepalingen van het verdrag Amerikaanse leveranties voortgezet. Andere kernwapstaten doen hetzelfde, op bilaterale basis (zie andere artikelen in bijlage).

  2. Woensdrecht en het JSF programma.. Deze plannen hangen af van voortgezette deelname aan het JSF project die wat ons betreft zo spoedig mogelijk gestaakt moeten worden. Momenteel verkeert het onderhoudscentrum in de studiefase.

  3. Nucleaire handelsbelangen. In de discussie over proliferatie van nucleaire technologie spelen nucleaire belangen zeker een rol. Maar dat was al zo – het 123 agreement versterkt de tendens waarbij nucleaire technologie verder wordt verspreid in speciale gevallen (Israel en India). Pogingen van China om aan Pakistan te leveren werden formeel geblokkeerd in de NSG. Nederland maakt zich ook sterk om een rol te spelen in een plan om een nucleaire brandstof voorrad onder internationaal beheer aan te leggen.(er bestaan tientallen voorstellen). Die discussie wordt oa in IAEA kring al jaren gevoerd. (zie het IAEA website http://www.iaea.org).

  Vr. groet

  Krista van Velzen

  PS Ik mail je wat bijlages!

  Reactie door Krista — maandag 10 mei 2010 @ 14:58

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, de reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.