Krista van Velzen

Weblog
Krista van Velzen

dinsdag 4 mei 2010, 0.47 uur – Krista
Categorie: Algemeen, oorlog en ontwapening

Voorstel Verhagen voor reductie kernwapens is slap

Vandaag is de VN kernwapenconferentie in New York begonnen. Ik ben teleurgesteld over de inbreng van de Nederlandse regering.
Twee weken geleden steunde het overgrote deel van de Tweede Kamer mijn voorstel om aan de Amerikaanse overheid de boodschap over te brengen dat Nederland niet lang nucleair beschermd wil worden en dat terugtrekking van Amerikaanse kernwapens uit Europa wenselijk is. Vandaag, op de conferentie over het non-proliferatieverdrag in New York, negeerde Verhagen deze oproep door enkel te spreken over reductie van de kernwapens in Europa.

Het is doodzonde dat de minister deze kans laat lopen. Eindelijk maakt een Amerikaanse president echt werk van ontwapening en dan werkt dit kabinet slechts halfslachtig mee. Vandaag hadden we het begin kunnen zien van de oplossing, het begin van een kernwapenvrije zone in Europa, maar deze demissionaire minister kiest er voor om onderdeel van het probleem te blijven. Reductie is wat anders dan terugtrekking. Het is een slap verhaal dat te weinig bijdraagt aan een kernwapenvrij Europa.


Ik betreur dit duikgedrag van Minister Verhagen. Een minister hoort moties van de Kamer volledig uit te voeren. De Kamer vroeg de VS te melden dat terugtrekking van de kernwapens nodig is en om duidelijk te maken dat nucleaire bescherming niet langer gewenst is. Een demissionair minister kan zich niet veroorloven om een eigen draai aan de opdracht van de Kamer te geven. Verhagen stelt miljoenen mensen die al decennia lang strijden tegen kernwapens teleur, dat laten we niet zomaar gebeuren.

4 reacties

 1. “Een kernwapenvrije wereld lukt niet niet in één klap, daar moet je stap voor stap aan werken”Zegt Verhagen op twitter… Maar als je niet eens het lef hebt om een eerste stap te zetten, en die wapens uit Nederland weg stuurt, dan lul je maar wat uit je nek. Een gemiste kans…

  Reactie door Patrick — dinsdag 4 mei 2010 @ 18:24

 2. Hoorde je op de radio Krista over dit onderwerp. Verhagen mag zich diep schamen. De Tweede Kamer negeren en dus gewoon ondemocratisch bezig is.

  Reactie door Harry Sangers — woensdag 5 mei 2010 @ 0:52

 3. “Stap voor stap.” Dat is Verhageniaans voor: vooral niet een stap zetten zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de Amerikanen, die hun zou kunnen mis(ver)hagen….. :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 7 mei 2010 @ 19:04

 4. een gemiste kans van Verhagen en een teleurstelling voor ons allen. kan hij dit zomaar doen, een motie van de Tweede Kamer negeren? Of wordt hij daarvoor nog op het matje geroepen door de Kamer? wij zijn druk bezig met Mayors for Peace, laten allen die dit lezen zich ook inzetten om je eigen burgemeester lid te maken van deze organisatie. er zijn er nog maar 51 in nederland, dat kan beter! vrouwen voor vrede ijmond

  Reactie door ineke meintjens-ooteman — maandag 31 mei 2010 @ 22:12

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, de reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.