Krista van Velzen

Weblog
Krista van Velzen

woensdag 5 mei 2010, 1.56 uur – Krista
Categorie: Algemeen, oorlog en ontwapening

anti-kernwapen bijeenkomst met Ban Ki Moon

Vandaag mocht ik spreken op een forum van Mayor for Peace waar ook secretaris generaal van de VN Ban Ki Moon sprak. Hij sprak zijn steun uit voor het starten van onderhandelingen voor een ‘ nuclear weapon convention’ en voor het werk van deze burgemeesters.Mayors for peace – een internationaal netwerk- telt bijna 4000 burgemeesters die in eigen land proberen druk te zetten op hun regering om stappen richting een kernwapenvrije wereld te zetten. De burgemeester van Hiroshima is de voorzittter van dit netwerk. Kernwapens zijn ontworpen om juist steden als doelwit te hebben, dus is de betrokkenheid van burgemeesters om tot een oplossing te komen heel erg logisch. In Nederland zijn 51 burgemeesters aangesloten, waaronder onder andere de burgemeester van Uden (de gemeente waar de luchtmachtbasis Volkel en haar kernwapens onder vallen) en de burgemeester van Amsterdam (!).

Een coalitie van organisaties met daarin juristen en wetenschappers hebben al een concept verdrag om kernwapens te verbieden geschreven. In een workshop later vandaag gaven zij tekst en uitleg over hoe het werkt en wat er nog te verbeteren valt. Het doet me erg denken aan het hele proces rond het opstellen van het Oslo verdrag dat inmiddels clusterbommen verbiedt. Mooi om te zien dat er niet alleen gesproken wordt over een kernwapenverdrag maar dat er al een voorstel op tafel ligt. Meer dan honderdtwintig landen waaronder 2 Europese landen hebben zich al voor een dergelijk verdrag uitgesproken. Waar blijft Nederland??

Aan het einde van de dag schoof ik aan bij een workshop van ICBUW, the International Campaign to Ban Uranium Weapons. Herbert, een Amerikaanse veteraan vertelde hoe hij in Irak langere tijd in een militair kamp verbleef wat na metingen van het Nederlandse leger besmet bleek te zijn. Zijn martelgang om erkenning te krijgen voor de bron van zijn ziekte wist hij op beklemmende wijze te beschrijven. Eerder dit jaar nam de Kamer een motie van de SP aan om een moratorium in te stellen op het gebruik van munitie met verarmd uranium. De Nederlandse regering vind dat nergens voor nodig en voert de motie dus niet uit. Klinkt bekend niet?

5 reacties

 1. Wij zijn blij met deze positieve reactie vanuit het Kabinet der Koningin!

  En wij hopen dat de kernwapens nu eindelijk zullen gaan verdwijnen!

  Met vredesgroeten, Joop.
  (hoe moet ik bijlagen versturen?: handtekeningen en brief van Kabinet der Koningin)
  Moed en veel kracht toegewenst, Krista! Joop.

  Reactie door Joop de Vriues — donderdag 6 mei 2010 @ 11:26

 2. Hoi Joop,

  Bijlages versturen op deze weblog kan niet. Misschien kun je uitleggen waar het over gaat? Handtekeningen van de koningin? Klinkt goed!

  groet

  Krista

  Reactie door Krista — donderdag 6 mei 2010 @ 13:05

 3. Hartstikke goed allemaal die acties Krista!
  Ik ga je weblog volgen.
  Ga je nu meedoen aan de verkiezingen? Ga ik op je stemmen!

  Reactie door Gerard — zaterdag 8 mei 2010 @ 1:13

 4. Absoluut Gerard. Ik sta op nr 21!
  Ik hoop daardoor even bij te mogen tanken in de buitenwereld om er later met voldoende voorkeurstemmen weer in te mogen stromen!

  Reactie door Krista — maandag 10 mei 2010 @ 14:56

 5. Goede aktie Krista.

  Reactie door Hugo Freutel — zaterdag 22 mei 2010 @ 1:01

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, de reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.