Krista van Velzen

Weblog
Krista van Velzen

donderdag 17 juni 2010, 9.11 uur – Krista
Categorie: Algemeen, Dierwelzijn

nertsenwet aangenomen!

Het is gelukt! Mijn initiatiefwet om het fokken van nertsen te verbieden is aangenomen in de Tweede Kamer. Daardoor is een verbod op de nertsenhouderij een grote stap dichterbij. Om het draagvlak in de Eerste Kamer te vergroten en omdat de behandeing van de wet langer duurde dan verwacht hebben wij het tijdstip waarop het verbod in gaat verschoven, waardoor deze opnieuw in de Tweede Kamer moest worden behandeld. Nu de wet aangenomen is in de Tweede Kamer is het aan de Eerste Kamer om al dan niet in te stemmen met het gewijzigde wetsvoorstel en een einde te maken aan het fokken van nertsen, enkel en alleen voor hun vacht.
Al eerder bleek een meerderheid in de Tweede Kamer het met de SP en de PvdA eens te zijn dat het jaarlijks doden van meer dan 5 miljoen nertsen enkel voor hun pels niet langer past in Nederland. In het oorspronkelijke initiatiefwetsvoorstel stond 2018 als einddatum voor de nertsenfokkerij. Het gaat mij om het uiteindelijke resultaat dat het fokken van nertsen puur voor hun pels niet meer kan. De extra termijn die nertsenhouders nu krijgen is volgens onze berekeningen niet nodig, maar als het voorstel hierdoor een meerderheid krijgt is dat een noodzakelijk compromis.

20 reacties

 1. Ik heb met verbijstering zitten kijken naar het debat, gisteren. Met name het standpunt van het CDA, die net zo verdrietig was over het verdwijnen van de bontsector als jij, en ook Esther Ouwehand en Ineke van Gent, over het feit dat er nog steeds zo’n 70 miljoen nertsen zullen moeten sterven voordat de bontindustrie helemaal afgeschaft is. Natuurlijk begrijp ik dat het zwaar is voor ondernemers om hun bedrijf te moeten verkopen en iets anders te moeten gaan doen. Maar dat Ger Koopmans dat leed zo gemakkelijk op één hoop gooit met het treurige leven van de nerts, en dat hij daar geen enkel woord aan vuil maakte, daar kan ik met mijn pet niet bij. Fijn dat de wet (opnieuw) steun kreeg in de Tweede Kamer. Ik hoop van harte dat de Eerste Kamer er dit keer ook mee akkoord gaat.

  Een mooie afsluiting van jouw carrière – je hebt er ook mij vertegenwoordigd, en naar volle tevredenheid. Dank je wel daarvoor. Ik wens je een heel goed tijd toe buiten de Haagse mierenhoop, en ik hoop echt dat je weer terugkomt in de Kamer als je daaraan toe bent. Voor de nummer zes qua voorkeursstemmen moet dat toch lukken, nietwaar?

  Reactie door Anne-Marie Mineur — donderdag 17 juni 2010 @ 9:40

 2. Dankjewel voor je complimenten Anne-Marie! We gaan elkaar snel weer tegenkomen.. Krista

  Reactie door Krista — donderdag 17 juni 2010 @ 14:24

 3. Gefeliciteerd met deze enorme overwinning! Een mijlpaal voor de nertsen.

  Reactie door Claudia — donderdag 17 juni 2010 @ 17:41

 4. Heel hartelijk gefeliciteerd, Krista!

  Je zit nu wel op het reservebankje, maar ik hoop dat je over niet al te lange tijd weer de wei in kan worden gestuurd…..

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 18 juni 2010 @ 18:10

 5. De nertsen zullen nog vele levens moeten laten. maar toch is dit een GROTE stap vooruit.

  Krista je wordt daarvoor bedankt.

  Wat Anne Marie betreft omtrent dat verkopen van een bedrijf, dat lijkt me een misverstand, deze bedrijven zijn, met het aannemen van deze wet, even er van uitgaande dat ook de senaat dit zal bekrachtigen, onverkoopbaar.

  Of je daarom consideratie met deze dieren beulen moet hebben is afhankelijk van je wereldbeeld, in elk geval worden dit soort zaken in onze huidige samenleving duidelijk gezien als een “cleane” economische activiteit (evenals de megastallen etc) en dus heeft de ondernemer recht op consideratie als hem het zakendoen onmogelijk wordt gemaakt en daarom zijn bedrijf een waarde vertegenwoordigt van €0.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — maandag 21 juni 2010 @ 12:02

 6. @ Dappere rara (7):

  Wat weet je ervan, dat de Eerste Kamer niet akkoord zal gaan? (En eventueel het Europese Gerechtshof)?).
  Krista is niet bezig met “bureaucratie”, zoals jij durft te insinueren, maar een oprecht en effectief strijdster voor de rechten van o.a. dieren. En daarmee voor beschaving.
  We hebben juist meer bevlogen mensen als Krista hard nodig, en niet gederailleerden zoals jij zelf, die een Tweede Kamerlid van de PvdA een “ss-er” noemt.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 26 juni 2010 @ 11:54

 7. olaf,

  ik snap dat jullie er een andere kijk op hebben en dat mag natuurlijk, alleen zoals het wetsvoorstel er nu ligt is het gewoon mensen kapot maken, iedere baby die heeft leren rekenen snapt dat.
  Ik dacht dat de sp zo voor het welzijn van de mensen stond en vind dat iedereen gelijke rechten heeft. Waarom worden die ons dan afgenomen? Is de sp hiermee niet nog erger dan de pvv en spreken ze zichzelf niet heel erg tegen?!!
  Wat betreft waalkens, elk woord meen ik, de hypocriete hufter, zelf fokt hij ook dieren voor de slacht, biologisch of niet, de leefomstandigheden en einddoel zijn het zelfde als bij die bio industrie. En heb je die foto’s van zijn bedrijf wel eens gezien, het is nog een gore bende ook daar.
  Ik snap dat je anders over pelsdieren denkt, maar moeten daarom gezinnen om zeep geholpen worden, lijkt me niet!!

  Reactie door rara — maandag 28 juni 2010 @ 22:23

 8. @ rara (9):

  Natuurlijk gaat het de SP, noch Krista, erom “gezinnen om zeep te helpen.” (Je terminologie blijft bijzonder extreem!).
  Het gaat erom dat mensen niet alleen tegenover elkaar, maar ook tegenover de dierenwereld (en het milieu in het algemeen) een verplichting tot zo goed mogelijk co-existeren en beschaving hebben. Juist omdat ze bij machte zijn zoveel te vernietigen, en dat in feite al op grote schaal aan het doen zijn.
  Het fokken van pelsdieren, uitsluitend om hun pels als luxeproduct aan de man/vrouw te brengen, is zo’n onnodige schending van co-existentie en echte beschaving. Niet voor niets is ook het e.e.a. veranderd voor jonge zeehondjes.
  Het is zeker een feit dat er nu fokkers (en hun gezinnen) zijn die er hun brood en beleg mee verdienen. Daarom wordt het afschaffen ervan niet van vandaag op morgen bepleit, maar met een ruime overgangstermijn, zodat deze mensen op andere wijze hun brood en beleg kunnen gaan verdienen. Je wil toch niet in ernst suggereren dat deze mensen uitsluitend met pelsdieren fokken in hun levensonderhoud kunnen voorzien? Je kunt beter dan dat.

  Over Waalkens’ eigen bedrijf weet ik niets. Al mocht zijn bedrijf “een gore bende” zijn -wat ik niet zonder meer aanneem-, dan nog maakt dat hem nog echt niet tot “een ss-er”.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 30 juni 2010 @ 2:26

 9. Het houden van dieren voor consumptie is in alle gevallen voor luxe-artikelen. Vlees, eieren, melk en bont we heben het niet nodig om te overleven. Het is allemaal aangeleerd gedrag van mensen wat wel mag en wat niet. Een kat eet je niet en een kip wel. Wat maakt een kip minder dan een kat? Een vis mag je met een haakje vangen en een ander dier niet. want dat is dierenmishandeling. zo is ons ook geleerd dat wel tegen het fokken van nertsen moeten zijn. De meeste mensen geven een gewenst antwoord als je vraagt of je ” ervoor bent” of ” ertegen” . Zijn nog nooit op een fokkerij geweest en weten meestal niet eens hoe een nerts eruit ziet. Het blijkt dat het zo goed gaat met Nederland dat we hier alles maar kunnen verbieden omdat men er simpelweg tegen is. Of ze vergelijken het fokken van nertsen met de kinderarbeid, zouden ze die ook tot 2024 laten werken? Mij ontgaat alle logica van mijn eigen stukje, zo ook van dit hele wetsvoorstel.

  Reactie door frank — woensdag 30 juni 2010 @ 21:46

 10. Het in gevangenschap houden van nertsen voor het bont is niet meer van deze tijd. Er zijn voldoende alternatieven voor handen die men kan gebruiken in plaats van levende dieren. Of zijn er Nederlanders die het zonder een nertsmantel koud hebben?
  Nertsen zijn van nature roofdieren en in evangenschap kunnen zij niet hun natuurlijke instinct volgen. Altijd kwalijk als dieren daarin beperkt worden, ze ondervinden daarvan veel stress. Dus Krista, ik vind jouw inzet voor in gevangenschap gehouden dieren die eigenlijk vrij in de natuur zouden moeten kunnen leven super. Ga zo door zou ik zeggen. De aarde is van ons allemaal.

  Reactie door phil — donderdag 1 juli 2010 @ 19:17

 11. ter aanvulling op het stukje van phil, welk natuurlijk instinct kunnen ze niet volgen? Het roven? En veel stress? waar baseer jij dit op. Hebben nertsen in de natuur geen stress? De meeste nertsen in de vrije natuur sterven voor hun eerste levensjaar, hebben niet elke dag vers voer zoals op een fokkerij. En nertsen weten niet dat ze dood gaan dus dit is voor de nerts niet zielig. In de natuur weten ze dit wel! Omdat het meestal langzaam en pijnlijk gaat.

  Reactie door frank — donderdag 1 juli 2010 @ 23:23

 12. @14 Frank

  Je zwetst, evenals de vorige keren uit je nek.

  De meeste dieren hebben geen idee dat ze ooit dood zullen gaan. Alleen als er in de directe omgeving een soortgenoot wordt gedood heeft dat uitwerking op de anderen. Wat betreft het doosbesef geleerd door cognitief leren, liggen er vele nuances die per soort sterk verschillen.

  Maar op de nertsenfokkerij worden de dieren gemakkelijker geconfronteerd met het doden van soortgenoten dan in de vrije natuur.

  Verder is het voor jou niet maar voor mij wel, een barbaarse bezigheid om dieren te houden, en dat gezwets over diervriendelijkheid is gewoon niet waar, op de wijze die gebruikelijk is in de nertsen fokkerij en het dier te “mishandelen” en dan druk ik me nog mild uit, om de pure luxe van het leveren van een product. Het dier is daar, overigens ook in de vee fabrieken, door menselijk handelen om puur economisch gewin, verlaagd tot alleen een product. Het zo omgaan met dieren is niet alleen slecht voor dat dier, maar ook een ernstige bedreiging van de nationale geestelijk gezondheid. Een volk dat dit tolereert is verworden tot barbarij.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — vrijdag 2 juli 2010 @ 20:50

 13. Roelf, ben je wel eens op een fokkerij geweest?
  Ga er eens kijken, natuurlijk is het niet leuk om dieren dood te maken, maar het inslapen van de nertsen is minder barbaars dan jij het je voorstelt.

  Reactie door frank — zaterdag 3 juli 2010 @ 22:41

 14. frank, daar moet je niet eens op ingaan, roelf schaart zich bij de mensen als volkert die het geoorloofd vinden iemand te vermoorden voor de dieren, alsof dat niet barbaars is.

  Reactie door rara — zaterdag 3 juli 2010 @ 22:58

 15. @ rara (16):

  Als iemand zich hier extremistisch uitdrukt, ben jij het wel.
  Leg maar eens uit waaruit je zou kunnen opmaken, dat “roelf zich schaart bij de mensen als volkert die het geoorloofd vinden iemand te vermoorden voor de dieren.” (Sic!).
  Dat kan je niet, want het is op helemaal niets gebaseerd. Als je een serieuze discussie wil voeren, moet je het wel fatsoenlijk houden.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 4 juli 2010 @ 1:50

 16. @10 Frank

  We hebben het al eerder over gehad.

  Volgens jou gaat dat met CO, koolmonoxide.

  Echter CO is niet vrij in de handel verkrijgbaar en wordt ook niet voor toepassingen geproduceerd. Het werken mat CO ( koolmonoxide) is levensgevaarlijk wegend het accute vergiftigingsgevaar zonder dat de mens ( en ook andere dieren die hemoglobine gebruiken voor hun zuurstof transport) er iets van merkt.

  Nertsen worden vergast met CO2 ( het hoofdbestanddeel van rookgassen), CO 2 is een verstikkend gas en is gemakkelijk en goedkoop, te produceren, zelfs door elke particulier.

  De doodstrijd, als gevolg van verstikking, duurt bij mensen ongeveer 10 minuten ( dat weten we vooral door WOII). Voor kleinere dieren kan het tussen de drie minuten en die 10 minuten liggen. Ik zou je willen voorstellen probeer het eens met een vertrouwd persoon die je belemmert adem te halen (is hetzelfde effect) totdat je blauw wordt, je sterft dan nog net niet( wellicht is wel reanimatie nodig) maar je hebt wel de ultieme beleving van de doodstrijd die die nertsen mee maken ook zelf aan de lijve ondervonden.

  Over de miserabele huisvesting zal ik het maar niet hebben, want dat wat onze wetgever als adequate huisvesting had aangemerkt is werkelijk een aanfluiting, maar daar heb jij dus duidelijk een andere mening over.

  Zoals gezegd ik en dus zeer velen met mij, vinden het op deze wijze houden van diere, dat geldt ook voor de vlees en eier fabrieken, een beschaafd volk onwaardig en een gevaar voor de geestelijke volksgezondheid. Daarom ben ik verheugd over het aannemen van deze wet door de 2 e kamer.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — zondag 4 juli 2010 @ 10:45

 17. Beste Roelf, Ik weet toch zelf wel waar ik mee werk? Vroeger werd het wel gedaan met de uitlaatgassen van een auto. Dit is inderdaad een zeer onprettige dood. Gelukkig mag dat niet meer, zo zie je maar Roelf het verbetern van de omstandigheden in de nertsenhouderij mag best wat kosten. Uit je verhalen begrijp ik dat je nog nooit op een bedrijf met nertsen geweest bent, dat is jammer, vooral voor iemand
  die overal een mening over heeft.

  Reactie door frank — zondag 4 juli 2010 @ 12:28

 18. frank,
  het is eigenlijk wel mooi dat mensen als roelf een bericht hier achter laten, dan kan je zien hoe goed men is voorgelicht. Heg gebeurt idd met zuiver co gas en absoluut geen co2.

  Reactie door rara — zondag 4 juli 2010 @ 15:06

 19. @19 @20

  “Heg gebeurt idd met zuiver co gas en absoluut geen co2.”

  Was het maar waar, dan zouden nertsen fokkers door uitsterven allang gestopt zijn.

  CO is een ligt gas, lichter dan lucht, wil je het zonder gezondheidsrisico opslaan dan moet een zogenaamde vergassingkist uitermate lucht dicht zijn. Het lijkt me onmogelijk er dan nog een nerts in te proppen en zelf geen CO binnen te krijgen. CO vergiftigd acuut de hemoglobine en verdwijnt uiterst langzaam weer uit het lichaam ( hemoglobine, de zuurstof transporteur van het lichaam heeft een veel grotere voorkeur voor CO dan voor O2 (zuurstof) en daarmee is de uiterste giftigheid verklaard. Het overleven van de CO vergiftiging geeft zeer lange tijd nog uiterst vervelende bijverschijnselen zoals acute zeer ernstige vermoeidheid.

  Kortom mij is het te simpel om mij te laten geloven dat het met CO gebeurd. Hoewel zelfs de PvdD in dit sprookje is getrapt. Het wel of niet bezoeken van een nertsen farm zou mij geen andere informatie opleveren, hoewel natuurlijk de eigenaar mij in dit sprookje wil laten geloven.

  Mij zijn wel CO leveringen, in flessen, aan de chemische industrie bekend, onder zeer stringente voorwaarden, voor bijvoorbeeld de productie van fosgeen, ook geen plezierig goedje overigens.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — zondag 4 juli 2010 @ 15:55

 20. co wordt in cilinders aangeleverd, gaskist is helemaal dicht. De nertsen gaan via een sluisje naar binnen, op deze manier kan er geen co ontsnappen. Je rijdt langs de kooien met de kist, pakt de nerts uit de kooi, stopt hem in de kist. Als je dit vergelijkt met andere dieren die naar het slachthuis gaan! Maar ja, ook dit zal wel niet goed genoeg zijn.

  Reactie door frank — maandag 5 juli 2010 @ 18:38

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, de reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.