Krista van Velzen

Weblog
Krista van Velzen

Nertsenfokverbod

bont, no license to kill

Dieptepunt van het dierenwelzijnbeleid van de afgelopen jaren was ongetwijfeld het van tafel vegen van het nertsenfokverbod. Laten we deze zeer dieronvriendelijke sector alsnog afbouwen.

Al zeker twintig jaar geeft opinieonderzoek aan dat de Nederlandse bevolking tegen het fokken van dieren voor bont is. NIPO-onderzoek heeft deze week bevestigd dat dit nog steeds het geval is. Na het verbod op het fokken van vossen en chinchilla’s leek in 2001 een nertsenfokverbod op handen. Tot het kabinet viel. Een van de eerste maatregelen van de nieuwe landbouwminister Veerman (CDA) was het afvoeren van het wetsvoorstel.

Een beschaving geeft prioriteit aan de bescherming van zwakkeren. Als er één groep kwetsbaar is, dan zijn het de dieren, die net als kinderen per definitie geen mogelijkheid hebben via het kiesstelsel voor hun belangen op te komen. Het is aan de mensen om ook voor de dieren op te komen. Dat is echter geen gemakkelijke opgave. Om de toonaangevende Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum te citeren: ‘Onze wereld bevat hardnekkige en vaak tragische conflicten tussen het welzijn van mensen en het welzijn van dieren.’ Maar gelukkig kunnen sommige vormen van slechte behandeling van dieren worden geëlimineerd zonder serieus verlies van menselijk welzijn, stelt zij ook. En dat is het geval met het gebruik van dieren voor bont.

Hierin ligt het grote nut van een nertsenfokverbod – naast uiteraard het primaire belang dat we elk jaar 3,5 miljoen nertsen een rotleven in een kooitje en een vergassingsdood besparen. Er zijn terreinen waarop wel zonder al te grote moeite het belang van het dier tegemoet kan worden gekomen. Een verbod op het testen van cosmetica op dieren was daar een voorbeeld van – want cosmetica kan heel goed zónder dierenleed ontwikkeld worden. Of de afschaffing van de legbatterij en het verbod op het gebruik van mensapen voor experimenten. Een nertsenfokverbod, zoals inmiddels in omringende landen en deelstaten van kracht of in voorbereiding is, zou een belangrijke volgende stap zijn. Want zonder bont valt uitstekend te leven – behalve door pelsdieren.

De Britse theoloog Andrew Linzey heeft betoogd dat mensen er baat bij hebben te leven in een wereld die oprecht streeft naar een respectvolle omgang met de dieren. Het vergassen van nertsen voor een onnodig product als bont is daarmee onverenigbaar. Dat neemt niet weg dat voor de kleine 200 nertsenhouders in Nederland een fokverbod een forse impact heeft. Voor hen moet daarom een financiële regeling worden getroffen die recht doet aan hun ondernemerschap.

Vandaar dat ik een initiatiefwet heb geschreven om een einde te maken aan het houden van dieren voor hun pels in Nederland.

Je kunt me helpen de druk op te voeren door een petitie te tekenen.