Krista van Velzen

Weblog
Krista van Velzen

Wie is Krista?

Ik ben geboren in 1974 in het Friese Sint Nicolaasga en opgegroeid in Veenwouden, een dorpje tussen Dokkum en Leeuwarden. Na het VWO studeerde ik Bos- en Natuurbeheer in Arnhem. Al snel besloot ik het studeren te laten voor wat het was en aan het echte leven te beginnen!

Ik werkte onder andere in Schotland op een experimenteel biologisch bedrijf in de Westerse Hebriden en kookte vegetarische maaltijden door heel Europa met een groep die demonstraties, acties en festivals ondersteunde. Vervolgens werkte ik in Praag voor de energiecampagne van de Tsjechische afdeling van Milieudefensie, waar ik meehielp om Oost-Europese jongeren te trainen in milieucampagnewerk. Ik zette er een team op van jongeren die op het platteland van Tsjechië de handen uit de mouwen staken om huishoudens energie-efficiënter te maken: de clean energy brigades. Ook organiseerde ik een actievoettocht van Brussel naar Moskou tegen kernenergie en kernwapens, zette ik een ecologisch centrum op in Gent en werkte daar in het biologisch eetcafé. Ondertussen startte ik samen met een aantal organisaties in Engeland en Schotland een campagne op uit protest tegen de aanwezigheid van kernwapens op marineduikboten in Schotland.

Na enkele jaren te hebben gewerkt als fractiemedewerkster werd ik in 2002 Kamerlid en was woordvoerder defensie, volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, milieu, dierwelzijn, landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Sinds de verkiezingen ben ik woordvoerder Landbouw, voedselkwaliteit, dierwelzijn, TBS, reclassering, verslaving en daklozen. Weer heel nieuwe onderwerpen dus!

In mijn jaren in de Tweede Kamer heb ik niet stilgezeten. Tijdens de MKZ-crisis organiseerde ik een campagne om het rigide non-vaccinatiebeleid af te schaffen: ‘Niet ruimen maar prikken‘. Ook heb ik er alles aan gedaan om het verdriet zichtbaar te maken dat schuilging achter de ruimingen tijdens de uitbraak van vogelpest in 2003. Er kwam een uitgebreid zwartboek met persoonlijke verhalen en de situatie was dan ook sterk verbeterd bij volgende uitbraken. Verder schreef ik een tienpuntenplan voor de biologische landbouw.

Ik voerde diverse acties tegen het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Zo leidde de actie Rood sein voor de chloortrein tot het stopzetten van de chloortransporten door Nederland. Eenzelfde actie werd georganiseerd tegen het vervoer van ammoniak over het spoor.

Van mijn inspanningen met betrekking tot asbest is een dossier gemaakt. Lees anders ook eens het interview met mij in de Tribune van januari 2002: “Voor mij is actievoeren een missie